ERM toob vaataja ette kitsetalud
Näitus Eesti kitsepiimakultuurist toob meie ette kolme väiketalu argipäeva – kuidas käsitöötooted sünnivad ja kuidas on neis taludes põimunud töö- ja pereelu. Nichole Michelle Weimeri kureeritud näitus on ERMi rahvakultuuri teabekeskuses 13. septembrini, pääs sinna on prii.
Oma ukse avas kolm kitsetalu: OleMari talu Jõgevamaal, Hõbeda kitsefarm Lääne-Virumaal ja 7 kitsetalle Järvamaal. Näitus kõneleb nii toidust kui pärimusest: kitsepiima käsitöötoodetest, tööst idüllilises maapiirkonnas ja suhestumisest loodusega. Lisaks on pildis suhe loomadega, pereväärtused ja moraal ning elustiiliga seotud valikud.
Näitus valmis Nichole Michelle Weimeri magistritöö raames: nii isiklikus kui akadeemilises plaanis on teda ikka huvitanud, kuidas toit kujundab meie maailma, kogukondi ja meid endit. Töö üks juhendaja on ERMi teadur-kuraator Karin Leivategija.
Toidukultuur on ERMi teadusosakonna tähtis uurimissuund. "Uurime toidupärandi kaasaegseid tähendusi ja tõlgendusi ja teeme koostööd kohalike ettevõtjatega toidupärandi tutvustamisel ja tootearenduses," rääkis ERMi vanemteadur Anu Kannike ja lisas, et praegu on tihedam koostöö jätkumas Võrumaa ja Saaremaaga.
Toimetaja: Valner Valme