ETV2 filmiprogramm avardab novembris toidumaailma

Kaader filmist
Kaader filmist "Toiduvõitleja". Autor/allikas: pressimaterjalid

ETV2 jätkab novembris teemakuude traditsiooni ja tõstab au sisse toidu. Neljal teisipäeval jõuab ekraanile maitseküllane filmiprogramm, mis toob vaatajateni dokumentaalid toidust, toorainest ja gastronoomia suurkujudest.

"Toiduvõitleja": 2. novembril kell 21.30

Kaader filmist "Toiduvõitleja". Autor/allikas: pressimaterjalid

("Food Fighter: One Woman's Crusade Against Waste", Austraalia, Lõuna-Aafrika Vabariik, Suurbritannia, Tai 2018)

Režissöör Dan Golderg

Teemakuu avafilm saadab ettevõtja taustaga aktivisti Ronni Kahni, kes veab Austraalia üht juhtivat toidu päästmise organisatsiooni OzHarvest. Juhtides Austraalias ürituste korraldamise firmat, pani naine tähele, kui palju toitu läks seal raisku ja kui suuri koguseid iga kord ära visati. Nii otsustaski ta alustada võitlust toiduraiskamise vastu ja asutas heategevusorganisatsiooni OzHarvest, mis kogub üle jäänud toidu kokku ja annetab selle vähekindlustatud inimestele. Dokfilmis jälgitakse Ronni Kahni ristisõda kahe aasta jooksul Austraalias, Euroopas ja Lõuna-Aafrikas. Samal ajal on tema isiklikus elus nii valu kui ka rõõmu: ühe minia ootamatule surmale järgneb esimese lapselapse sünd teise poja peres.

"Varjus kasvanud kohv": 9. novembril kell 21.30

Kaader filmist "Varjus kasvanud kohv". Autor/allikas: pressimaterjalid

("Shade Grown Coffee", Taani 2020)

Režissöör Alexander Kinnunen

Dokumentaalfilm võtab vaatluse alla kohvi kasvatamise ja uurib, kuidas keskkonnasõbralik kohvikasvatus võib aidata kohalikke kogukondi, peatada metsade hävitamist ning kaitsta loomade ja lindude elupaiku. Film avab ka laiemat vaadet kohvile ja näitab, kuidas iga kohvitarbija saab anda oma panuse sellesse, et nende lemmikjoogi tootmine oleks ka tulevikus võimalikult jätkusuutlik. Filmis saavad sõna pühendunud kasvatajad ja kohvigurmaanid.

"Auguste Escoffier ehk moodsa gastronoomia sünnilugu": 23. novembril kell 21.30

Kaader filmist "Auguste Escoffier ehk moodsa gastronoomia sünnilugu". Autor/allikas: pressimaterjalid

("Auguste Escoffier ou la naissance de la gastronomie modern", Prantsusmaa 2020)

Režissöör Olivier Julien

Gastronoomia ehk peenkokakunst sündis umbes sajandi eest tänu ühele prantslasele. Mitmetes luksushotellides töötanud legendaarne meisterkokk Auguste Escoffier moderniseeris Prantsuse kokakunsti ning muutis selle maailmakuulsaks. Lisaks uudsetele maitsetele lõi Escoffier ka uudse mudeli, mis puudutas hügieeninõudeid, personali töörõivaid ja toidu serveerimist. Tema elutöö on inspireerinud paljusid geniaalseid kokki üle kogu maailma. Dokumentaalfilmis avatakse legendi ja moodsa gastronoomia sünnilugu läbi arhiivikaadrite ning intervjuude tänapäeva tipptegijatega.

"Tasakaalu retsept": 30. novembril kell 21.30

Kaader filmist "Tasakaalu retsept". Autor/allikas: pressimaterjalid

("La receta del equilibrio", Hispaania 2020)

Režissöör Óscar Bernàcer

2020. aastal valminud dokumentaalfilmi keskmes on kahe Michelini tärniga pärjatud hispaania meisterkokk Ricard Camarena, kes Covid-19 pandeemia tõttu oli sunnitud oma restoranid sulgema. Kui Camarenal tekib võimalus pärast pikka sulgemist kohad taas avada, seisab ta silmitsi raskuste ja väljakutsetega, mis sunnivad restoraniäri uutes oludes ümber hindama. València's asuvad aiad aga annavad endist viisi saaki ning looduse ringkäik jätkub häirimatus rahus.

Toidufilmide kuu dokumentaalid on ETV2 eetris veel 2, 9., 23. ja 30. novembril kell 21.30. Kõik toidukuu filmid on 2. novembrist vaadatavad ka veebikanalis Jupiter.

Toimetaja: Merit Maarits

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: