Raamat "Suurilma lõunasöögid" valgustab 19. sajandi vene aristokraatide söögitraditsoone ({{commentsTotal}})

Foto: apoloo.ee

Eesti keeles ilmus Juri Lotmani ja Jelena Pogosjani raamat "Suurilma lõunasöögid", mis pakub võimaluse piiluda sisse 19. sajandi vene aristokraatia köögi- ja söögitoauksest. Teose on tõlkinud Veronika Einberg ning kujundanud Andres Tali.

Raamat keskendub keiserliku ülemtallimeistri Pavel Dmitrijevitš Durnovo perekonna toidukombeile. Ajaloolane David Vseviov leiab, et raamat aitab meil mõista 19. sajandi aega läbi inimeste ja argielu, mis on üsna haruldane, kuna ajalugu kipub säilitama suuri ja uhkeid asju, jättes argiteemad tihti kõrvale. Tema sõnul on kõige põnevam just raamatu kolmas - menüüde ja õhtusöökide - osa.

„Autorid toovad sinna kõrvale, mis on väga huvitav, millest nad võisid söögilauas vestelda,“ rääkis Vseviov AK-s. „Tuginetakse tolle aja ajakirjandusele, kirjavahetusele ja seega me saame kätte hüpoteetilise vestlusteema. Ka need lõunasöögid, kus meie tänapäeval osaleme, pakuvad kulinaarsete naudingute kõrvale justnimelt seda, mis me saame vestluspartneriga suheldes. Sealt me saame selle aimu kätte ja see on minu meelest raamatu juures kõige põnevam. Soovitan soojalt!“

Toimetaja: Mari Kartau



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: