Seitsmendat korda toimuv Toidufilmide festival piilub tippkokkade köökidesse

6. mail alustab tänavu seitsmendat korda toimuv Toidufilmide festival, mille raames toimub lisaks dokumentaalfilmidele ka mitmed eriüritusi. Festivali linastused toimuvad kinos Sõprus.
Festivali avafilm "Buda hüppab üle seina" näitab Navarra tippkoka David Yárnoz'e kvaliteediotsinguid, kuidas Hispaanias tegutseva Michelini tärnidega pärjatud restorani identne ja samuti samas mahus tärnide vääriline koopia luua ligi 11 tuhande kilomeetri kaugusele Taiwanisse.
"Seekordne avafilm on südamlik, hõrk ja ootamatult pingevaba arvestades Michelini tärni restoranide intensiivset elurütmi," kommenteeris Toidufilmide festivali korraldaja Taivi Koitla. "Sama võib öelda ka ülejäänud filmivaliku kohta. Kogu festivaliprogramm on teatavas mõttes rahustav, ent silmiavav hetkeline eskapism nii meid ümbritsevast ärevast keskkonnast kui ka võimalus läbi kinoekraani reisida paikadesse ja tagatubadesse, kuhu igaüks ehk ei pääsegi," lisas ta.
Dokumentaalfilm "Kokk ja Daruma" räägib tippkokk Hidekazu Tojo'st, kes Vancouveris suutis 1970ndatel murda toonase kuvandi Jaapani köögikunstist Põhja-Ameerikas, kus seda peeti ebasanitaarseks, veidraks ja lausa vastikuks. Tojot peetakse California suširulli loojaks ning Anthony Bourdain on tema kulinaarset loomingut kirjeldanud sõltuvust tekitavaks.
"Kavas on ka mõtlemapanev film juustukunstist ja selle kestvuskaarest läbi meie enda surelikkuse ning reis Põhja-Jaapani tipprestoranidesse," sõnas Taivi Koitla. Kokku linastub festivali raames neli dokfilmi.
Toidufilmide festival toimub kinos Sõprus 6. kuni 11. maini. 2019. aastal alustanud festival on Põhja- ja Baltimaade ainus toidufilmidele keskendunud filmisündmus.
Toimetaja: Kaspar Viilup