Peeter Helme: sakuskat võib ka viinata võtta ({{commentsTotal}})

Räägin täna ühest raamatust, millest olen juba rääkinud. Mitte küll päris siin rubriigis, vaid Klassikaraadios ning aegagi on sellest päris palju möödas – tervelt kuus ja pool aastat. Selle aja sees on päris palju vett merre ja viina klaasi voolanud. Miks viina? Sest tuletan raadiokuulajale meelde Jüri Pino teost „Sakuska. Võta peale!“.

Jüri Pino - „Sakuska. Võta peale!“

Tammerraamat, 2010. 168 lk.

Ei, ma ei kavatse joomist propageerida. Või kui, siis ainult natuke. Aastal 2010 kirjastuses Tammerraamat ilmunud „Sakuska“ ei ole mingi joomaraamat. See on raamat sakuskadest. Täpsemalt öeldes on see üks igati tõsiseltvõetav kokaraamat mehele. Tõsiseltvõetav, aga õnneks mitte tõsine. Pino arusaam kokandusest on asine, praktiline ja empiiriline. Sellest tulenevalt arvestab autor oma potentsiaalse lugeja piiratud võimete ja mõnel juhul ka piiratud teovõimega.

Kokaraamat pakub küll retsepte, mis nõuab valmistajalt süvenemist, teinekord ka mitut valmistajat ning nendevahelist mõtestatud tööjaotust, kuid kui rahulikult lugeda ja kaasa mõelda, siis selgub, et mitte midagi võimatut ei ole ka näiteks Vaese Mehe Osso Buco tegemises. Asendades üht-teist, mida on saada vaid Vahemere ääres või äärmiselt kallilt varustatud toidupoodides ning võttes ka kenasti aega, on võimalik keeta valmis suurepärane supp.

Aga mingem algusse tagasi. Midagi pole parata, eks see raamat ikka viina joomise ümber keerle. Nimelt on „Sakuska“ üles ehitatud loogiliselt ja teravmeelselt – peatükk peatüki järel võtab autor ette üha keerulisemad ja enamat ettevalmistust nõudvad road, mis peaks pidulauale kuuluma.

Algab asi veidi pätiliku võsajoomingu pealevõtukate kirjeldamisega. Leiame raamatu alguslehekülgedelt road nagu „Voldi ja võta“ ehk võileivad tootest, mille kohta Pino ütleb „nagu taignast käterätik“, edasi jõutakse pelmeenide keetmiseni – väga tarviline, ja sugugi mitte nii lihtlabane oskus, nagu mõni võiks arvata! – sealt pole enam kaugel sealiha ahjukartuliga, ühepajatoit, kotletitegu ja mis kõik veel.

Teosele lisavad lugemislusti ning praktilist väärtust vahepalad. Neis arutleb autor selle üle, kuidas üldse viina võtta, mis peaks igal endast lugupidaval mehel koduses majapidamises leiduma, hiljem esineb mõttekäik viinavõtmise ohutusest ja hügieenist ning veel hiljem otsib Jüri Pino vastust küsimusele „Miks me seda teeme?“

Jah, miks... Eks see ongi isiklik küsimus ning las igaüks vastab ise või mõtiskleb koos Pinoga võimalike vastusevariantide teemal. See polegi oluline. Oluline on siiski „Sakuska“ kokanduslik aspekt. Võiks öelda, et see on kokaraamat neile, kes pole harjunud süüa tegema. Või ka neile, kes on harjunud tegema vaid kõige lihtsamaid roogi ja kardavad hälbida harjumuspäraselt rajalt.

Pino raamat käepärast, saab aga ruttu selgeks, et kokanduses ei ole mitte midagi keerulist. Tuleb lihtsalt teada, mida teha, plaanida kõik kenasti ette ning kui tundub, et miski päris planeeritult ei lähe, improviseerida oma maitsest ja tervest mõistusest lähtuvalt. Nõnda ütlebki autor kuskil, et soola ja pipart pangu ikka igaüks oma maitse järgi – täiskasvanud inimesed ju.

Loomulikult leidub maailmas ka keerukamaid roogi, mis nõuavad täpset timmimist ja aastatepikkust kogemust, aga enne nendeni jõudmist ongi mõistlik võtta ette midagi jõukohast, kodust ja meeldivat. Kas sinna kõrvale ka viina juua, on igaühe enda otsus. Võin vaid öelda, et olen mitut „Sakuska“ rooga aastate jooksul kodus ise ja viinata proovinud ja maitseb päris hästi.

Toimetaja: Valner Valme

Allikas: Vikerraadio



Juku-Kalle Raid

Halvad read. Halearmas Juku-Kalle Raid

ERR kultuuriportaal ja Rahva Raamatu koostöös toimub sari Halvad Read, kus Eesti kirjanikud loevad Viru Keskuse Rahva Raamatus avalikult ette katkeid enda kohta meedias, sotsiaalmeedias, kommentaariumites ja foorumites öeldud halbadest asjadest.

Kadri Karro jagas "Terevisioonis" näitusesoovitusi

Kadri Karro näitusesoovitused: Novitskova, Lapin ja "Riik ei ole kunstiteos"

Areeni peatoimetaja Kadri Karro andis tänahommikuses "Terevisioonis" kolm soovitust põnevamate näituste kohta, mida lähiajal külastada. Valikusse jõudsid Katja Novitskova neljapäeval avatav isikunäitus ja Leonhard Lapini ülevaatenäitus Kumu kunstimuuseumis ning EV100 raames avatud "Riik ei ole kunstiteos" Tallinna kunstihoones.

FILM
Guillermo del Toro "Vee puudutus"

Filipp Kruusvall: "Vee puudutus" on ennekõike muinasjutt

Guillermo del Toro "Vee puudutus" heitleb Oscari-lahingus ei rohkem ega vähem kui kullale. Kriitik Filipp Kruusvall rääkis "OP-ile", et kuigi "Vee puudutus" on suur segu kõikvõimalikest erinevatest žanritest, on ta ennekõike ikkagi muinasjutt.

TEATER
KIRJANDUS
KUNST
Arhitektuur
MUUSIKA
Arvamus
Mihkel Kunnus on semiootik, publitsist, esseist ja kirjanduskriitik.

Mihkel Kunnus: kriitikupalk oleks hea samm edasi, kuid tekitaks tugeva avaliku surve

Tallinna Ülikooli meediaõppejõud Indrek ibrus rääkis hiljuti ERR-ile, et ajakirjandus on kriisis ning süsteemne kultuurikriitika toetamine aitaks kultuuriajakirjanduse taset tõsta. 2015. aastal lõi kultuuriministeerium kirjaniku- ja kunstnikupalga projekti. Pärast kolme aastat on palgasaajate arv tõusnud kümnelt kuueteistkümnele. Kas sarnast palka või stipendiumi oleks vaja ka kultuurikriitikutele? Semiootik ja kirjanduskriitik Mihkel Kunnus ütles, et stipendium või süsteemne tasu kriitikule oleks hea samm edasi, kuid teiselt poolt tekitaks see tugeva avaliku surve.

"Kutsu mind oma nimega" ("Call Me By Your Name")

Tõnu Karjatse filmikomm: kaunis armastuslugu "Kutsu mind oma nimega"

Itaalia filmilavastaja Luca Guadagnino sensuaalne, romantiline draama "Kutsu mind oma nimega" on juba saanud auhindu parima kohandatud stsenaariumi eest, stsenaristiks on James Ivory ja algallikaks André Acimani romaan. Eeldatavasti läheb filmil hästi ka Oscarite jagamisel, sest teised konkurendid on vähemalt selles kategoorias mõnevõrra nõrgemad.

Eestlased tormavad kingitusi ostma alles 23. detsembril.

Sada Eesti mõtet. Eesti rahvas ametist ja mõistusest

Vikerraadio on valinud välja sada mõtet, mis iseloomustavad seda, kes me oleme, kust me tuleme ja kuhu me läheme.

Alates esmaspäevast, 8. jaanuarist kõlab "Vikerhommikus" kell 7.55 üks Eesti mõte. Kirjalikult avaldab mõtted ERR kultuuriportaal.

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: