Suvemütoloogia. Suvetoidud ({{commentsTotal}})

Alates 2. juulist kuni 5. augustini räägivad Urmas Vadi ja Peeter Helme igal hommikul Vikerraadios eestlaste suveharjumustest: meie suve omapäradest, mõnudest, nuhtlustest ja traditsioonidest ehk – suvemütoloogiast.

Nii nagu on olemas suveriided ja suvekohad, on olemas ka suvetoidud.

Kuna Eesti sügis, talv ja kevad on nagu nad on – ehk siis pikad, külmad ja pimedad – on selge, et vähemalt ühes asjas oli vanarahval õigus. Nimelt selles, et siinkandis elamisele aitavad kaasa kolm lahutamatut sõpra: sool, rasv ja jahu. Samavõrra taipas aga vanarahvas sedagi, et suvel, mil on palju valgust ja vahel läheb isegi häirivalt palavaks, tuleb süüa teisiti.

Siis leiutasid nad kama ja oblikasupi ja kalja ja rabarberikisselli ja suitsukala ja palju muud head-paremat. Tark rahvas see vanarahvas, ei teagi, mis neist saanud on...

Aja jooksul on suvetoitude nimekiri laienenud, aga mingis mõttes ka kinnistunud. Nii teab igaüks, et suvi on käes siis, kui saab süüa keefiri-okroškat, krõmpsutada kõrvale värsket hapukurki, grillida kanakest ja vorstikest või pühendada üks kaunis suvepäev kalade suitsutamisele.

Need toidud on sedavõrd kindlalt suvetoidud nagu seapraad, hapukapsas, ahjukartul ja verivorst on talvetoidud. Kui lisada suvetoitude loetellu veel kukeseened, praetud räimed ja värskelt soolatud siig ning magusroaks metsa- või aiamarjadest kook, on paradiis käes.

Muidugi saab tänapäeva suvekööki moderniseerida toodetega nagu soolalõhe, avokaado, grillitud krevetid, mozzarellasalat või suvikõrvitsapesto, kuid siingi kehtivad samad märksõnad, mis traditsioonilisemate roogade puhul: nimelt värskus, tervislikkus, õhulisus. Head suveisu!

Toimetaja: Kaspar Viilup

Allikas: Vikerraadio



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: