Suri Miloš Forman ({{commentsTotal}})

Miloš Forman
Miloš Forman Autor/allikas: Cannes'i filmifestival

Oscari-võitjast filmirežissöör suri 13. aprillil 86aastasena, teatab The Hollywood Reporter. Tema filmidest on tunnustatuimad "Lendas üle käopesa" ja "Amadeus".

Miloš Forman sündis tollases Tšehhoslovakkias Jan Tomáš Formanina 18. veebruaril 1932 Čáslav linnas ning suri Connecticutis pärast lühikest haigust, nagu edastas meediale tema naine Martina.

Forman oli Tšehhi ja Ameerika Ühendriikide filmilavastaja ja stsenarist, Tšehhoslovakkia kino peamisi uuendajaid.

Tema filmid on saanud 33 Oscari-nominatsiooni ning võitnud 13 Oscarit, enim neist "Amadeus" (1984).

Forman sündis Tšehhoslovakkias Čáslavi linnas. Tema ema Anna Forman (sündinud Švábová) pidas suvehotelli, tema isa Rudolf Forman oli professor. Tema vanemad olid protestandid. Natsiokupatsiooni ajal mainis üks põrandaaluse antifašistliku liikumise liikmeid Gestapos ülekuulamisel Rudolf Formani kui põrandaaluses liikumises osalejat. Ta arreteeriti süüdistatuna keelatud raamatute levitamises ning suri 1944. aastal Buchenwaldis. Formani ema suri 1943. aastal Auschwitzis. Forman on öelnud, et ta ei mõistnud täielikult oma vanematega juhtunut enne kui ta nägi 16-aastaselt filmikaadreid koonduslaagritest. Forman elas Teise maailmasõja ajal oma sugulaste juures. Hiljem sai ta teada, et tema bioloogiline isa oli tegelikult juudi päritolu arhitekt Otto Kohn.

Pärast sõda käis ta koolis Poděbrady kuurortlinnas, kus tema kaasõpilased olid näiteks Václav Havel, vennad Mašínid ning tulevased filmitegijad Ivan Passer ja Jerzy Skolimowski. Hiljem õppis ta stsenaristiks Praha Muusika ja Draamakunsti Akadeemias, mille lõpetas 1956.

Praha kevade ajal 1968. aastal oli ta Pariisis oma esimese USA filmi läbirääkimistel. Tšehhi kinostuudio, kus Forman töötas, vallandas ta süüdistatuna ebaseaduslikus maalt lahkumises. Forman emigreerus samal aastal USAsse ning sai 1977. aastal USA kodakondsuse. Lisaks filmitegemisele õpetas ta alates 1978. aastast Columbia ülikooli filmiteaduskonnas (praegu emeriitprofessor).

1976. aastal kohandas Forman filmiks Ken Kesey 1962. aasta romaani "One Flew Over the Cuckoo’s Nest" (Lendas üle käopesa). Jack Nicholsoniga peaosas sai film nii publikumenu kui kriitikute tunnustuse osaliseks. Teosest sai tollal alles teine film, mis võitnud viis Oscarit

Järgmine Formani meistriteos ilmus kinolinale 1985. aastal Peter Shafferi "Amadeuse" ekraanile toomisega. Film sai 11 Oscari-nominatsiooni ja tervelt 8 kuldmehikest.

Filmograafia (allikas: Wikipedia)

AastaFilmOscari nominatsioonidOscari võidudLavastajaStsenaristNäitlejaOsa
1954"Stříbrný vítr" ("Hõbetuul")    Jah 
1955"Nechte to na mně" ("Jäta see minu hooleks")   Jah  
1958"Štěňata" ("Kutsikad")   Jah  
1960"Laterna magika II"   Jah  
1963"Kdyby ty muziky nebyly"  Jah   
1963"Konkurs"  Jah   
1964"Černý Petr" ("Must Peeter")  JahJah  
1964"Lásky jedné plavovlásky" ("Blondiini armastus")1 JahJah  
1966"Dobře placená procházka"  Jah   
1967"Hoří, má panenko" ("Pritsimeeste pidu", otsetõlkes "Põleb, mu preilike!")1 JahJah  
1971"Taking Off" ("Lahtirebimine")  JahJah  
1971"I Miss Sonia Henie"  Jah   
1973"Visions of Eight"  Jah   
1975"One Flew Over the Cuckoo's Nest" ("Lendas üle käopesa")95Jah   
1979"Hair" ("Juuksed")  Jah   
1981"Ragtime"8 Jah   
1984"Amadeus"118Jah   
1986"Heartbum"    JahDmitri
1989"Valmont"1 JahJah  
1989"New Years Day"    JahLazlo
1996"The People vs. Larry Flynt" ("Pornokuninga piinad")2 Jah   
1999"Man on the Moon"  Jah   
2000"Keeping the Faith"    JahIsa Havel
2006"Goya's Ghosts"  JahJah  
2008"Chelsea on the Rocks"    Jah 
2009"Peklo s princeznou"    Jah 
2011"The Ghost of Munich"  JahJah  
2011"Les Bien-aimés"    JahJaromil

Toimetaja: Valner Valme



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: